Rock the Block: Ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για λύσεις οικονομικά προσιτής κατοικίας

Published by Dimitra Panou on

Ο Δήμος Αιγάλεω ανακοινώνει την έναρξη του Rock the Block, ενός καινοτόμου προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, μέσω τεχνικών επεμβάσεων σε πολυκατοικίες, δημιουργικών δράσεων στις γειτονιές και νέων υπηρεσιών στον Δήμο Αιγάλεω. 

Ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα για οικονομικά προσιτή κατοικία και ζωντανές γειτονιές  ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο δήμος Αιγάλεω, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του European Urban Initiative -Innovative Actions  με τις αρχές του New European Bauhaus. 

Το Rock-the-Block αντιλαμβάνεται την οικονομικά προσιτή κατοικία ως ανάγκη, δικαίωμα και διεκδίκηση για ποιοτικές υποδομές, για ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών και για αμοιβαία φροντίδα. 

Μέσω δωρεάν τεχνικών παρεμβάσεων, που θα είναι «πράσινες», «έξυπνες», «συμπεριληπτικές», «λειτουργικές» και «αισθητικά άρτιες» το Rock the Block επιχειρεί να βελτιώσει τις συνθήκες στέγασης, σε επιλεγμένες πολυκατοικίες αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης μέσα σε κοινότητες αλληλοϋποστήριξης, αλληλεγγύης και θεσμικής κάλυψης. Χρησιμοποιώντας την πολυκατοικία ως μονάδα παρέμβασης, το πρόγραμμα επιχειρεί να ενεργοποιήσει τους ενοίκους των πολυκατοικιών και μέσω δημιουργικών συλλογικών δράσεων να τους κινητοποιήσει για τη συλλογική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους. Η μεγάλη ιδέα είναι να αναπτύξει, δοκιμάσει και υιοθετήσει ο Δ. Αιγάλεω ένα νέο καινοτόμο πολιτικό και χρηματοδοτικό εργαλείο στέγασης αλλά και δύο νέες δημοτικές δομές (Γραφείο Στέγασης & Κόμβος Συνδιαβίωσης). 

Σύμμαχοι του Δήμου Αιγάλεω σε αυτή την προσπάθεια είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Πολιτικών Μηχ/κών – Εργαστήριο Οικοδομικής & Φυσικής των Κτιρίων), το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το αρχιτεκτονικό γραφείο « AREA™»,  η συμβουλευτική εταιρεία αστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης «SYMBOLO GP», καθώς και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών «Urbana», «InCommOn», «Οργάνωση ΓΗ» και «Όχι Παίζουμε».  Οι καλές πρακτικές του προγράμματος θα «μεταφερθούν» στους συνεργαζόμενους Δήμους του Józsefváros της Βουδαπέστης, της Νάπολης και του Παρισιού. 

Η έναρξη των εργασιών και η πρόσκληση προς όλους τους δημότες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αναμένονται μέσα στον Μάιο 2024.  Το Πρόγραμμα αφορά σε κτήρια/πολυκατοικίες που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ανάμεσα στα κριτήρια για την επιλογή των νομίμως υφιστάμενων πολυκατοικιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι:  

  • να βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Αιγάλεω,  
  • κοινωνικά κριτήρια όπως το να διαμένουν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,  
  • η δυνατότητα εύρυθμης και ουσιαστικής συμμετοχής των ιδιοκτητών ή/και ενοίκων στις διαδικασίες συν σχεδιασμού προτάσεων/λύσεων και η διάθεση για την υλοποίηση καίριων παρεμβάσεων. 
  • η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου, η παλαιότητα του, η στρατηγική του θέση, καθώς και η ύπαρξη υπόλοιπης διαθέσιμης επιτρεπόμενης δόμησης, η ύπαρξη άδειων διαμερισμάτων ή ανεκμετάλλευτου ισογείου χώρου. 

Με αυτήν την πρωτοβουλία, ο Δήμος Αιγάλεω δηλώνει έμπρακτα τη στήριξή του στην ανάπτυξη αειφόρων λύσεων οικονομικά προσιτής κατοικίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής και την κοινωνική συνοχή στην περιοχή μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα, μείνετε συντονισμένοι στο rocktheblock.gr, καθώς και στα social media του έργου αλλά και του Δήμου. 

Stay connected with Rock the Block on social media for the latest updates, events, and exclusive content! Follow us on:


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *